Спектакъл на световноизвестната канадска хореографка Мари Шуинар за първи път в България  

 

Вечер с нови  версии на два балета, променили танца през ХХ век:

 

„СЛЕДОБЕДЪТ НА ЕДИН ФАВН / ПРОЛЕТНО ТАЙНСТВО”

КОМПАНИЯ „МАРИ ШУИНАР“ – МОНРЕАЛ, КАНАДА

31 май / 20:00 ч. / Национален дворец на културата, Зала 1

Marie Chouinard-Photo Nicolas Ruel

Наричат Мари Шуинар „шаман на съвременния танц“, един от най-смелите и оригинални хореографи в света. През годините Мари Шуинар развива своя характерна танцова техника. Днес тя е сред най-влиятелните и емблематични новатори на международната танцова сцена.

В първите 12 години от своята кариера Мари Шуинар работи като изпълнител и хореограф. През 1990 г. основава собствена трупа, носеща нейното име.

Канадската хореографка създава повече от 50 представления, играни навсякъде по света и превърнали се в знакови за съвременния танц от последните 30 години. Мари Шуинар е носител на многобройни отличия, сред които са Ордена на Канада през 2007 г., американската награда „Беси”, титлата Кавалер на Ордена на изкуствата и литературата (Франция, 2009) и мн. др. През юни 2016 г. тя ще получи Наградата на генерал-губернатора на Канада за цялостно творчество – най-високото национално признание, което се отдава в областта на сценичните изкуства.

Мари Шуинар се изявява и като писател, сценограф и светлинен дизайнер, като фотограф и кино режисьор.

Представления на Мари Шуинар са населени с архаични и анималистични същества, с гротескни и сексуално заредени движения. Това е съвсем валидно и за танцовия спектакъл в две части, представящ собствените й интерпретации на революционните балети  „Следобедът на един фавн“ и „Пролетно тайнство“.

Гостуването в България е част от голямото турне на трупата на Мари Шуинар, чиято следваща дестинация е фестивалът в Авиньон.

„СЛЕДОБЕДЪТ НА ЕДИН ФАВН“

12

солов танц

Хореография и артистичен директор Мари Шуинар

Музика „Следобедът на един фавн“, Клод Дебюси (1894)

Изпълнители Карол Прийор / Меган Уолбаум

Осветление Ален Лорти

Костюми Луи Монпти и Мари Шуинар

Грим Жак Ли Пелетие

Продукция на Компания «Мари Шуинар» в копродукция с Националния център за изкуства (Отава) и Фондация «Лейдлоу» (Торонто)

Когато поетът-символист Стефан Маларме пише „Следобедът на един фавн“ през 1876 г., той сбъдва мечтата си да създаде театрална поема. Нейната музикалност вдъхновява Дебюси за своя прелюд „Следобедът на един фавн“ (1894 г.). През 1912 г. Вацлав Нижински създава първата си хореография за авангардния „Балет Рус“ в Париж по музиката на Клод Дебюси. Публиката била шокирана от еротичните движения, от суровата и животинска природа на тялото в един танц, който дръзко скъсвал с класическата традиция.

Мари Шуинар съхранява духа на големия Нижински.

ПРОЛЕТНО ТАЙНСТВО

MARIE CHOUINARD  THE RITE OF SPRING  COMPAGNIE MARIE CHOUINARD’s dancers

едноактен балет

Концепция, хореография и артистичен директор Мари Шуинар

Музика „Signatures sonores“ от Робер Расин, 1992

„Пролетно тайнство“ от Игор Стравински, 1913. Аранжимент на Boosey & Hawkes, Inc.

Изпълнители Себастиен Косет-Мас, Пейдж Къли, Валерия Галучио, Леон Купфершмид, Луси М. Мей, Скот МакКейб, Мариуш Островски,  Саша Уелет-Дегир, Карол Прийор, Меган Уолбаум

Осветление Мари Шуинар; Костюми Лиз Вандал; Реквизит Завен Паре; Грим Жак Ли Пелетие; Прически Даниел Етие

Продукция на Компания „Мари Шуинар“ в копродукция с Националния център за изкуства (Отава), Международен фестивал за нов танц (Монреал) и Kunstentrum Vooruit (Гент, Белгия).

Едноименният балет с музиката на Игор Стравински и хореографията на Нижински бележи навлизането на модернизма в танца.

За разлика от повечето версии на „Пролетно тайнство“, Мари Шуинар композира сценичното движение около множество солови изпълнения в опит да пробуди, чрез силни и чисти движения, мистерията във всеки един от танцьорите. „В моето „Пролетно тайнствоне разказвам история“, казва тя, „няма развитие, причина и следствие. Има само синхрон. Като че ли се връщам в момента веднага след появата на живота. Представлението е разкриване на този момент. Имам чувството, че преди него е имало изключителна експлозия на светлина, някакво рязко просветване.“

Представленията ще гостуват и на 24 МЕЖДУНАРОДЕН ТЕАТРАЛЕН ФЕСТИВАЛ „ВАРНЕНСКО ЛЯТО“ 2016 – 3 юни /20:30 ч./ Драматичен театър „Стоян Бъчваров“, Основна сцена

Изкажи мнение:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.