ТРУБАДУР от Джузепе Верди

03 Октомври, 2015, 19:55/ 07 Октомври, 2015, 19:00 (повторение)/ Времетраене: 2 ч и 45 мин (1 антракт)
Диригент: Марко Армилиато
Постановка: Сър Дейвид МакВикар
Сценограф: Чарлз Едуардс
Костюми: Бригите Райфенщул
Осветление: Дженифър Типтън
Хореограф: Леа Хаусман
В ролите: Анна Нетребко (Леонора), Долора Заджик (Азучена), Йонгхун Лий (Манрико) , Дмитрий Хворостовски (граф Ди Луна), Щефан Кочан (Ферандо)


Сезонът на „Метрополитън на живо от Ню Йорк” започва на 3-ти октомври със сопрана Анна Нетребко в нейното дългоочаквано превъплъщение като Леонора – пропитата с мъка героиня в „Трубадур“, която жертва живота си за любовта на един странстващ циганин. Изпълнението й в Залцбург накара критика Джес Саймън да възкликне: „Леонора принадлежи на Нетребко, така както принадлежеше на Калас през 50-те и на Леонтин Прайс през 60-те години, и ще й принадлежи, докато тя не реши да слезе от сцената!“ Дмитрий Хворостовски е в ролята на граф Ди Луна, а за първи път двете руски оперни звезди се срещат в това заглавие на сцената на Метрополитън през 2002 г. Сега до тях застават Йонгхун Лий като Манрико, Щефан Кочан в ролята на Ферандо и Долора Заджик в знаковата за нея роля на мистериозната циганка с тъмно минало Азучена.
„Трубадур“ е едно от най-обичаните оперни заглавия не само в творчеството на Джузепе Верди, но и в целия репертоар. За първи път е поставена в Метрополитън опера през 1883 г. – точно 30 години след световната й премиера в римския театър „Аполо“. В либретото на Камарано има всички важни съставки за добър театър: любов, омраза, политика и интриги. Финалът е трагичен – Леонора поглъща отрова, а граф Ди Луна погубва Манрико преди да е разбрал, че той е негов брат. Музиката на Верди остава задълго да звучи в съзнанието на зрителя с типичните негови увличащи мелодии и енергични хорови сцени, приканващи към революционни настроения. За славата на „Трубадур“ помага и екзотичната романтика, с която е обрисуван животът в циганския табор, а за тези картини режисьорът, сър Дейвид МакВикар ще разчита на перфектния и много артистичен хор на Метрополитън опера.

 „В ролята на Леонора, Нетребко е брилянтна, с разкошен глас през цялото време.“ A. Дж. Годман, Опера нюз


Изкажи мнение:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.