Метрополитън опера: Майсторско представяне на „Нюрнбергските майстори певци” с диригент Джеймс Ливайн

Светът на оперното изкуство не е известен със своите комедии и в него се срещат много малко така грандиозни, смешни и трогателни продукции като великолепната „Нюрнбергските майстори певци” на  Метрополитън опера. Тя се завърна снощи с палката на Джеймс Ливайн, който успя да изрисува всеки нюанс от брилянтното и вдъхновяващо произведение на Вагнер.

Майсторите-певци, водени от брилянтния Джеймс Морис като обущарят поет Ханс Закс, убедителният Йохан Бота като болният от любов рицар Валтер фон Шолцинг и прекрасната Анет Даш като момичето на мечтите му – Ева, улавят цялото чувство за хумор и величие на операта.

Невероятният оркестър на МЕТ под диригентството на Джеймс Ливайн със сигурност прави вдъхновяващ прочит на единствената комична опера на Вагнер.

Особено радостен е фактът, че МЕТ ще направи този спектакъл достъпен за първи път на 13-ти декември, когато излъчва „Нюрнбергските майстори певци” в повече от 2000 театри в 68 страни по целия свят, като част от своята програмата „Метрополитън: на живо от Ню Йорк”.

„Нюрнбергските майстори певци” е голямо тематично отклонение за Вагнер. В него за първи път той излиза от света на германската легенда и мит и изследва един много човешки свят, където смъртните се влюбват, съперничат си, предават се един друг, лъжат и мамят.

Вагнер пише „Нюрнбергските майстори певци” за период от шест години, който включва  момент на застой в неговата кариера. Портретът на Бекмесър като скучен, сприхав и старомоден човек и представянето на останалата част от Гилдията на певците като група на закостенели старци, неспособни да се адаптират към промяна, със сигурност представляват сатира към критиците, които осъждат собствените му музикални иновации.

В „Нюрнбергските майстори певци” има за всеки по нещо: сола, ансамбли, хорови изпълнения, химни. А Ливайн, като главен диригент, хармонизира всичко това в едно цяло.

източник http://www.huffingtonpost.com/ 

Изкажи мнение:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.