„Кармен“ от Бизе – най-популярната опера в историята на Met Live

Carmen_AleksandrsAntonenko_and_Anita Rachvelishvili_Ken_Howard (2)

Жорж Бизе пише „Кармен” по едноименната новела на Проспер Мериме. Макар че претърпява провал с първото си представление, защото е сметната за твърде «неприлична», днес тя безспорно е едно от най-големите постижения във френската музика от втората половина на ХІХ век.

„Кармен“ е и най-известното произведение на Бизе, но за жалост композиторът не доживява успеха му. На премиерата в Париж през 1875 г. операта е отхвърлена и от публиката, и от критиката. Бизе умира три месеца по-късно (едва 36-годишен), а само след една година „Кармен“ предизвиква фурор във Виена. Днес това е една от най-поставяните опери в света. В историята на Метрополитън тя заема трето място с 990 представления, следвайки „Бохеми“ (1259) и „Аида“ (1132).

Постановката на „Кармен” от Ричард Еър е и най-популярната опера в историята на сателитните излъчвания на живо от Метрополитън опера. Анита Рачвелишвили изпълнява главната роля на съблазнителната циганка и именно с това свое участие получава признание в много от водещите световни оперни театри. Александър Антоненко пее обсебения войник Дон Хозе, а изгряващото сопрано Анита Хартиг – Микаела. Илдар Абдразаков е тореадорът Ескамилио, а палката е в ръцете на испанския диригент Пабло Ерас-Касадо.

с благодарност към Васил Богданов

Изкажи мнение:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.